perjantai 12. tammikuuta 2018

Eki-setä tuli apuun

Changes of holdings (last two months)ABSPPCBPP3CSPPPSPPAPP
Holdings* November 201725,373239,927128,8101,848,9842,243,094
Monthly net purchases-3511,3303,08046,18450,243
Quarter-end amortisation adjustment-7-570-297-6,404-7,278
Holdings* December 201725,015240,687131,5931,888,7642,286,059

Lähde: European Central Bank
Ylläoleva taulukko kaipaa luonnollisesti selittämistä. Kummia tunnuksia ja järkyttävän suuria lukuja vai mitä. Mielenkiintoisin on sarake, jossa lukee PSPP ja viivan alla noin 1 889 miljardia euroa. Mikä on tuo PSPP, joka ilmestyi Euroopan Keskuspankin tilastoihin vuoden 2015 lokakuussa.

Lyhyesti sanottuna kysymys on julkisen sektorin velkapapereiden osto-ohjelmasta.

"PSPP:ssä eurojärjestelmä ostaa euroalueen valtioiden, valtiosidonnaisten laitosten ja yhteiseurooppalaisten instituutioiden sekä aluehallintojen liikkeeseen laskemia joukkolainoja. Eurojärjestelmän kansalliset keskuspankit ostavat pääasiallisesti oman maansa velkakirjoja ns. pääoma-avaimen mukaisesti eli suhteessa jäsenmaan talouden kokoon. Tällaisia ostoja on 80% kaikista ostoista ja niiden riskeistä vastaavat kansalliset keskuspankit itse. Loput 20% ostoista tehdään yhteisellä riskillä ja ne jakautuvat EKP:n tekemiin ostoihin sekä yhteiseurooppalaisten instituutioiden ostoihin".

Suomen Pankin osuus tuosta järkyttävästä luvusta oli viime vuoden lopussa runsaat 29 miljardia euroa EKP:n tilaston mukaan. Eli suomeksi sanottuna Suomen valtio saa tarvitsemansa lainarahat käytännössä Eki-sedältä. Parin viime vuoden aikana Suomen valtion alijäämät on rahoitettu siis Suomen Pankin holveista. Suomi siis velkaantuu itselleen, voisi joku vääräleukainen väittää. Tarkkaa "jakosuhdetta" ei Suomen Pankin eikä EKP:n tilastoista löydy. Maksimissaan se voisi olla 23,2 miljardia euroa, joten halpaa lainaa on ollut tarjolla rutkasti enemmän kuin mitä on tarvittu.

Euromaiden kansalliset keskuspankit ovat siis parin viimeisen vuoden ostaneet mielettömät määrät pääasiassa omien maiden liikkeeseen laskemia joukkolainoja lähes 1900 miljardilla eurolla. Euromaiden keskuspankit harjoittavat EKP:n siunauksella unionin perussopimuksessa mainittua ja ehdottamasti kiellettyä julkisen talouden keskuspankkirahoitusta. Näyttää siis vahvasti siltä, että taas kerran sopimukset on tehty rikottavaksi ja ne ovat vain mustaa pränttiä valkoisella paperilla.

Mutta mitä sitten tehdään, kun tuo osto-ohjelma päättyy tämän vuoden syyskuussa tai ainakin näin on sovittu. Mistä sitten lainarahaa lisää, kun kolmen vuoden osto-ohjelma päättyy. Vai aloitetaanko taas vieläkin ankarampi leikkaaminen ja julkisten menojen tietoinen pienentäminen, kun lainahanat menevät poikki. Lainakorothan noissa valtion ottamassa lisävelassa ovat suorastaan pienet elleivät jopa negatiiviset. Hei, mehän tienataan tälläkin.

Blogistilla on ehdotus, jolla päästään kätevästi eroon valtion tämän hetkisestä 108 miljardin suuruisesta euromääräisestä lainasta. Jatketaan ohjelmaa vielä muutamalla vuodella, jonka aikana Suomen Pankki ostaa kaikki Suomen valtion liikkeelle laskemat joukkovelkakirjat. Sen jälkeen Eki-setä antaa velat anteeksi ja Suomi eroaa eurosta. Se on niin kuin tabula rasa ja päästään aloittamaan uudestaan tyhjältä pöydältä. Kätevää vai mitä.

Ongelmana on vielä tuo todennäköisesti yli 2000 miljardin euron rajan ylittävä valtionlainojen tukiosto-ohjelma, joka on siis euromaiden yhteisvastuullista velkaa. Mikä on Suomen osuus tuosta  ja jos suoraan sanotaan vakuudettomasta lainasta. Todennäköisesti summa on kuitenkin sen verran pieni, että suomalaiset veronmaksajat siitä selviävät.

PS Tarkennukseksi vielä se, että tuo tekstissä mainittu Eki-setä ei ole se sama henkilö, joka aikoinaan keräsi suurimpien rokkitähtien nimikirjoituksia ympäri maailmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti